Balatonhenyén áthalad a kéktúra útvonala, sőt egy pecsételő hely büszkélkedik éppen a Henye Vintage Home szép kőkerítése mellett. Ez a jelzés vezet el a Fekete-hegyre, az Eötvös kilátóhoz. Aztán tovább is persze, szóval a komoly túrázók tovább is gyalogolhatnak a Káli-medence többi rejtett szépségét felfedezni.

A faluból művelt területek, legelők között visz felfelé az út. Nem lehet eltéveszteni, a kék jelzés szépen követhető. Majd egy rövidebb erdős, árnyékos szakasz következik. Nyári melegben itt érdemes megpihenni, mert hamarosan kibukkanunk a Fekete-hegyi fennsíkra.

Fennsík a Fekete-hegyen

A fennsík érdekessége azon kívül, hogy a táj nagyon szép és változatos az, hogy valamikor itt több tó is volt. Sajnos a legeltetés megszűnésével ezeket birtokba vette a természet, helyükön már csak lápos, náddal benőtt területek jelzik a valamikori víztükröket. A háztól indulva mintegy 1,5 óra lehet kényelmes tempóban elérni a kilátót. Aztán már csak néhány lépcső választ el a Káli-medencében megcsodálható egyik legszebb panorámától. Innen valóban térképpé válik a táj, a medence összes falva látható innen (csak pont Balatonhenye nem) és azokon túl megcsillan a Balaton víztükre és a déli part dombjainak körvonala. Megszemlélhető hogyan veszik körbe a valamikori vulkánok a medencét és teszik egyúttal Magyarország egyik legizgalmasabb helyévé.

Kilátás a Fekete-hegy tetejéről

Érdemes a túrára jól felkészülni, mert útközben enni-innivaló vásárlására nincs lehetőség. Ez az útvonal egész évben jól járható, minden évszakban más arcát mutatja a táj, de egyik sem kevésbe elragadó. A Káli-medence akár télen is jó célpont lehet a könnyebb túrákat és szép panorámákat kedvelők számára és természetesen a Balaton is izgalmas felfedezésekre csábít.

A kék jelzés könnyedén követhető